Het theorie-examen

Je dient eerst te slagen voor het theorie-examen voordat je een tussentijdse toets of rijexamen mag afleggen. Het theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg vooraf. Je dient een half uur voor aanvang van het theorie-examen in het CBR aanwezig te zijn.

Wat neem je mee naar het theorie-examen?

Je dient een wettelijke toegestaan, geldig eigen identiteitsbewijs mee te nemen. Het is niet meer nodig om een pasfoto mee te nemen naar het theorie-examen. De uitslag van je theorie-examen wordt elektronisch vastgelegd. Als je geslaagd bent, krijg je ook geen theoriecertificaat meer mee.

Oproepkaart

De bevestiging die je krijgt wanneer je het theorie-examen reserveert kan je meenemen naar het CBR. Dit is geen verplichting, maar wel praktisch. Alle informatie staat op deze bevestiging. Denk hierbij aan de examentijd, de examendatum en het adres waar je moet zijn. Zorg ervoor dat je op tijd komt voor je theorie-examen, als je te laat bent mag je NIET deelnemen aan het examen. Je krijgt dan ook geen examengeld terug van het CBR.

Wil je een individueel theorie-examen? Je komt in aanmerking voor een individueel theorie-examen wanneer je moeite hebt met een klassikaal theorie-examen (slechthorend, dyslectisch, leerproblemen, faalangst ed) of wanneer je een andere taal spreekt dan Nederlands of Engels. In dat geval dien je zelf een tolk mee te nemen naar het individuele theorie-examen die de vragen en antwoorden voor jou vertaalt. De tolk dient aangesloten te zijn bij bureau TolkenNet. De kosten voor het inhuren van de tolk bedragen €169,- Deze kosten komen dus bovenop de kosten die je rijschool in rekening brengt voor een individueel theorie-examen. Je dient de tolk minimaal 2 weken van te voren zelf te reserveren via TolkenNet.

Indien je zonder tolk naar je theorie-examen komt, je tolk geen geldig legitimatiebewijs bij zich heeft of niet is aangesloten bij TolkenNet gaat je theorie-examen niet door. Het individuele theorie-examen wordt ook niet alsnog in het Nederlands afgenomen. Je krijgt geen restitutie van de kosten van het theorie-examen van het CBR. Een individieel theorie-examen is identiek aan een klassikaal theorie-examen. Je hebt alleen geen tijdsdruk, en indien een vraag je niet helemaal duidelijk is, kan je verduidelijking vragen aan de examinator die het theorie-examen afneemt.

Ben je geslaagd voor je theorie-examen? Regelgeving en verkeersinzicht worden in de beoordeling van het theorie-examen als 1 onderdeel meegenomen. Van de in totaal 40 theorievragen dien je er minimaal 35 goed te beantwoorden. Daarnaast dien je van het onderdeel gevaarherkenning 13 van de 25 vragen goed te beantwoorden.

Geldigheid uitslag theorie-examen

Slaag je voor het theorie-examen, dan blijft deze uitslag 1,5 jaar geldig. Dit betekent dat je binnen 1,5 jaar na het halen van je theorie-examen moet slagen voor je rijexamen. Lukt dit niet, dan zal je opnieuw theorie-examen moeten doen.

Gezakt voor je theorie-examen? Na het theorie-examen krijg je het uitslagformulier mee. Hierop kan je zien hoeveel vragen van je theorie-examen je fout, te laat of helemaal niet hebt beantwoord, gegroepeerd per examenonderwerp. Je kunt hier dus niet zien welke specifieke theorievragen je fout had, en wat dan wel het goede antwoord had moeten zijn. Je moet nu weer opnieuw een theorie-examen reserveren. Houd hierbij rekening met een wachttijd. Plan je theorie-examen dan ook niet te laat in je rijopleiding. Doe je dit wel, dan loop je het risico niet op tijd voor je rijexamen in het bezit te zijn van een voldoende uitslag voor je theorie-examen.

Theorie-examen: kosten en reserveren

De kosten van het theorie-examen bedragen €28,55. De toeslag voor een klassikaal theorie-examen in het Engels bedraagt €5,50. Vanaf 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk klassikaal theorie-examen te doen in het Turks. Je kunt je theorie-examen reserveren via de reserveringswebsite van het CBR. Om je theorie-examen aan te vragen heb je een DigiD nodig. De aanvraag van een DigiD is gratis en duurt ongeveer 5 werkdagen.

Je kunt je reservering voor je theorie-examen vrij verzetten tot een week voor de examendatum. Binnen een week kan de reservering voor je theorie-examen, wanneer hier mogelijkheden voor zijn, alleen worden vervroegd. Je theorie-examen geheel annuleren zonder dringende noodzaak kan niet. Heb je wel een dringende noodzaak (overlijden naast familielid, medische reden of militaire uitzending), dan kun je dit restitutieformulier gebruiken om je geld voor het theorie-examen terug te vragen bij het CBR. Het CBR rekent wel €5,50 aan administratiekosten.

Voor een individueel theorie-examen

worden extra kosten in rekening gebracht deze bedragen €57,45. Een individueel theorie-examen kun je uitsluitend reserveren via je rijschool. Omdat de aanvraag van een individueel theorie-examen meer tijd in beslag neemt dan de aanvraag van een klassikaal theorie-examen, zijn de reserveringskosten van de rijschool meestal nog iets hoger dan bij een klassikaal theorie-examen. Doe je individueel theorie-examen in een andere taal, dan komen hier ook nog de kosten voor een verplichte tolk bij (€169,-).

De wachttijd voor een individueel theorie-examen is in de regel langer dan voor een klassikaal theorie-examen. Vraag een individueel theorie-examen dus voor, of zo snel mogelijk na, de start van je rijopleiding aan.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat je restitutie krijgt van de extra kosten voor een individueel theorie-examen. Bijvoorbeeld als je slechthorend bent. Je vult dan na je theorie-examen een restitutieformulier in op het examencentrum. Je kunt bij het CBR of bij je rijschool van te voren informeren of je in aanmerking komt voor een teruggave van de extra kosten van een individueel theorie-examen.

Voor meer informatie , neem dan contact met ons op CONTACT.

Volg ons op instagram

Back to Top