Praktijkexamen

In Nederland is stichting CBR de instantie die de praktijkexamens afneemt.
Wat moet ik meenemen op de dag van het praktijkexamen?
– Geldige legitimatie
– Zelfreflectie formulier (krijg je van Verkeersschool Tu Futuro)
– Eigen verklaring
Mag ik praktijkexamen doen zonder een theorie-certificaat te hebben? Nee, als je op praktijkexamen gaat moet je in het bezit zijn van een geldig theorie-certificaat. Dit moet je overhandigen aan de examinator. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de legitimatie.

¿Hoelang duurt het praktijkexamen?

Het praktijkexamen duurt tussen de 40 en 50 minuten.

¿Hoelang duurt het aanvragen van een praktijkexamen?

Het aanvragen is zo gebeurt, de wachttijd is meestal het probleem. De wachttijden kunnen variëren van 1 tot 3 maanden. De rijschool is afhankelijk van de data die het CBR aanbiedt.

¿Mag ik na het slagen voor de praktijk direct autorijden?

Nee, je moet eerst naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Zonder je daadwerkelijke rijbewijs in je bezit te hebben mag je dus niet rijden.

Rijden met een navigatiesysteem

De examinator geeft je een adres op, je moet het navigatiesysteem zelf kunnen bedienen. Ook moet het navigatiesysteem altijd de korste route aangeven.

Naar de 3 coördinatie punten kunnen rijden

Er zijn per examencentrum 3 coördinatiepunten bekend. Je rij-instructeur kan je vertellen waar deze zijn. Je moet in staat zijn zelfstandig naar het coördinatiepunt te rijden. Het doel is veiligheid en niet of je het coördinatiepunt bereikt. Zorg dus voor een veilie rit! Binnenkort zal het CBR ‘variabele herkenningspunten’ invoeren. Dit houdt in dat de examinator een gebouw aanwijst en je vertelt dat je daar naartie mag rijden. Hier is nog geen datum van bekend.

Kunnen rijden met clusteropdrachten

De examinator zegt je van te voren waar je naartoe moet. Hier krijg je een aantal opdrachten achter elkaar te horen. Bijvoorbeeld: De eerste rechts, de 2e links, na de kerk links en daarna de 3e rechts. Wees niet bang dat je dit vergeet, je kunt het gewoon vragen als je het even kwijt bent.

Voorbereid zijn op een situatiebevraging

Het kan zijn dat een examinator tijdens het examen de auto stil laat zetten en je wat vragen stelt over een bepaalde situatie. Schrik hier niet van, het wil niet zeggen dat je iets fout gedaan hebt! Het gaat om een analyse om te kijken of je bewust bepaalde zaken oplost.

– Parkeeropdracht: De auto zelfstandig op een terrein kunnen parkeren op eigen inzicht. Je krijgt de opdracht om de auto zo dicht mogelijk bij de ingang van (bijvoorbeeld) de Ikea te parkeren. Het is de bedoeling dat je de auto dusdanig parkeert dat je makkelijk uit kunt stappen. Kijk tijdens het parkeren goed om je heen, ook bij het verlaten de parkeerruimte.

– Omkeeropdracht: De auto op een zelfstandige manier keren in een straat dmv een bijzondere manoeuvre. De examinator geeft je de opdracht de weg in tegenovergestelde richting te gaan volgen. Je kunt dit op verschillende manieren uitvoeren, helemaal afhankelijk van de situatie. Gebruik je geleerde bijzondere verrichtingen om deze omkeeropdracht uit te voeren. Zorg voor een goede keuze, ga geen bocht achteruit maken in een onoverzichtelijke bocht.

– Stopopdracht: De auto dicht achter een andere parkeren, zodanig dat je direct weer weg kunt rijden. De stopopdracht is ook een onderdeel van het praktijkexamen. Je stopt de auto achter een andere auto dusdanig dat je gewoon weer weg kunt rijden zonder eerst achteruit te hoeven. De mooiste afstand bij het stilstaan is dat je nog net kunt zien waar de wielen van de auto voor je, de weg raakt. Dan kun je altijd zonder problemen het vak uitrijden zonder eerst achteruit te moeten rijden op je praktijkexamen. Aan het einde van jouw opleiding bij Verkeersschool Tu Futuro zul je dit allemaal kunnen!

Volg ons op instagram

Back to Top