BNOR of staatsexamen

BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Dit examen is niet gemakkelijker dan het CBR examen. De eisen zijn namelijk in een wet vastgelegd en deze zijn gelijk aan bij het CBR. Wanneer je vier keer voor je rijexamen bent gezakt dan is het vijfde examen een BNOR examen. Als je deel gaat nemen aan een BNOR examen dan ga je eerst in gesprek. Er wordt een ogentest afgenomen en er worden een aantal voorbereidingshandelingen gedaan, net als een aantal controlehandelingen. Als dit in orde is dan ga je beginnen aan het examen, je moet het allemaal zelf doen. Het doel is dat je een deel van de rit zelfstandig gaat rijden naar een bepaalde bestemming.

Verschillen tussen BNOR en normaal examen

Er zijn wel verschillen tussen het CBR examen en het BNOR examen. Als je deelneemt aan het BNOR examen kun je erg zenuwachtig zijn. Daarom wordt er bij het BNOR examen een andere locatie gekozen welke iets rustiger is (bijvoorbeeld in een restaurant of in een sportcentrum). Er is altijd extra tijd beschikbaar, dit is gemiddeld een kwartier langer dan de tijd die uitgetrokken wordt voor de CBR procedure. Binnen deze tijd word je op je gemak gesteld en word je wat rustiger. Je kunt dan met een prettiger gevoel aan de autorit beginnen.

Er is ook de mogelijkheid om vooraf een speciale BNOR Tussentijdse Toets af te nemen. Dit werkt hetzelfde als de eerder vermelde tussentijdse toets en kan gebruikt worden om alvast te wennen aan de situatie tijdens het examen, tips te krijgen van een CBR examinator en vrijstellingen te verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens het echte examen. Verder is er ook nog een apart BNOR faalangs examen. Tijdens dit examen krijg je hulp van een rijvaardigheidsadviseur die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden. Dit examen duurt 80 minuten en tijdens het rijden heb je ook de mogelijkheid om een time-out te vragen.

Rijvaardigheidsadviseur

Bij een BNOR examen noemen ze de examinator ook wel een rijvaardigheidsadviseur. Deze mensen weten precies hoe zij om moeten gaan met examenkandidaten die nerveus zijn en zij houden er ook rekening mee dat spanningen en stress een grote invloed kunnen hebben op het rijgedrag. Zij proberen daarom je spanningen zoveel mogelijk te verminderen. De rijvaardigheidsadviseur zal bekijken waar het de vorige keer eventueel is misgegaan. Het advies is daarom dat de instructeur bij het voorgesprek aanwezig is. Tijdens het rijden zal de rijvaardigheidsadviseur de omstandigheden zo gunstig mogelijk maken voor je. Als je zenuwachtig bent tijdens het rijden kan de auto even langs de weg worden gezet, zodat je even tot rust kunt komen.

¿Geslaagd?

Als het BNOR examen klaar is dan hoor je of je geslaagd bent of niet. Wanneer je niet bent geslaagd dan zal de rijvaardigheidsadviseur met je bespreken wat je kunt verbeteren. Je rijinstructeur kan hierbij aanwezig zijn, zodat hij weet waar je aandacht aan moet besteden tijdens de rijlessen.

Volg ons op instagram

Back to Top